Ondersteuning
Nederlandse telefoon:
Internationale telefoon:

Bepaalde geneesmiddelen verlagen de drang naar seks

Geslachtsdrift – ook wel vaak libido genoemd – is de term de we gebruiken om aan te geven hoe vaak iemand verlangt naar seks. Onze geslachtshormonen spelen een belangrijke rol in het libido, en de belangrijkste factor hier is testosteron. Testosteron is niet alleen bepalend met betrekking tot onze zin om met iemand de koffer in te duiken, het heeft ook psychologische en fysieke componenten. 

Het kan zijn dat mannen met libidoverlies weinig seksuele fantasieën hebben en ook een mindere behoefte aan geslachtsgemeenschap. Een van de oorzaken is bijwerkingen van bepaalde medicatie. Het kan dan zelfs zijn dat een man helemaal geen stijve meer kan krijgen. Mocht je hier zelf wel eens problemen mee ondervinden dan kan het misschien liggen aan de medicijnen die je slikt. We bespreken een aantal van de meest voorkomende reden.

Cholesterolverlagende geneesmiddelen

Deze cholesterolverlagers noemen mensen ook statines, en zorgen ervoor dat het lichaam minder cholesterol aanmaakt. Hoewel cholesterol wel een slechte reputatie heeft gekregen in de laatste jaren heeft is het binnen ons lichaam  cruriciaa voor het aanmaken van vitamine D, bepaalde hormonen en de celmembranen.

De problemen ontstaan wanneer er te veel cholesterol in het lichaam aanwezig is – dit is het LDL-cholesterol. Dit geeft iemand een grotere kans op hart- en vaatziekten omdat het de bloedvatwand vervet – eigenlijk gaan deze bloedvaten steeds nauwer worden waardoor de bloedtoevoer lastig is. 

Gerelateerd artikel: De goedkoopste Kamagra Oral Jelly 100mg kopen en bestellen in Nederland

Cholesterolverlagende medicijnen zoals pravastatine, atorvastatine en simvastatine brengen het LDL-cholesterol omlaag, maar de wisselwerking is dat bepaalde hormonen ook niet meer aangemaakt kunnen worden. Omdat het testosterongehalte omlaag wordt gebracht kan dit zorgen voor libidoverlies. 

Antipsychotica

Het is met antipsychotica mogelijk dat het seksuele verlangen sterk afneemt, en de wetenschap gaat er van uit dat dit komt omdat het een directe invloed heeft op het hormoon dopamine. Ook kan het zijn dat de toename van prolactine een rol speelt in eventuele problemen. Andere problemen die hiermee gelinkt zijn, zijn: orgasmestoornissen, en een algemeen gevoel van minder zin en interesse in seksen. 

Wanneer we kijken naar de mensen die verschillende types antipsychotica nemen dan heeft zo ongeveer 25% minder drang naar geslachtsgemeenschap. Dat hoeft natuurlijk niet alleen met de medicatie te maken te hebben maar kan ook liggen aan een onderliggende stoornis waardoor de lust al minder is. 

Medicijnen voor het verlagen van de bloeddruk

Bloeddrukverlagende middelen hebben ook een negatieve invloed, met name de bekendere bètablokkers zoals propranolol, atenolol en metoprolol. Deze kunnen het voor een man lastig maken om hard te worden maar zorgt er ook voor dat er minder interesse is. 

Ook andere medicijnen tegen hoge bloeddruk zorgen voor problematiek. Gebruikers die diuretica hebben (vaak in de volksmond ‘plastabletten’ genoemd) kunnen voor dezelfde problemen zorgen. Een van de grootste veroorzakers is spironolacton, deze drijft niet alleen vocht af, maar zorgt ook voor vervelende bijverschijnselen omtrent testosteron

Antidepressiva

Het is niet altijd even duidelijk waarom antidepressiva een dergelijke werking heeft met betrekking tot het verlies van libido. Het is natuurlijk ook mogelijk dat de depressie zelf al een duidelijk invloed heeft bij een gebrek aan seks. Daarnaast kan antidepressiva er ook voor zorgen dat iemand zich beter voelt en weer meer zin krijgt. 

Gerelateerd artikel: Cialis 5 mg, 10 mg of 20 mg online kopen of bestellen zonder recept

Feitelijk is wel dat veel gebruikers van SSRI type antidepressiva problemen ondervinden. Voorbeelden hiervan zijn sertraline, paroxetine en citalopram. Deze hebben een invloed op de serotoninespiegel en dat kan weer remmend werken als het om seks gaat. 

Geneesmiddelen tegen epilepsie

Bij anti-epileptica, en dan voornamelijk gabapentine, heeft veel seksuele bijwerkingen. Dit komt omdat de neurotransmitter GABA en de gabapentine een vergelijkbare chemische structuur hebben. Juist omdat deze een vergelijkbare structuur hebben kan het zijn dat ze een remmend effect hebben.

Last van een verminderd libido of erectiestoornissen? 

Als het zo is dat je bepaalde geneesmiddelen slikt en minder zin hebt in seks of gewoon geen fatsoenlijke stijve meer kan krijgen dan is het belangrijk om zelf te bepalen of deze bijwerkingen dermate storend zijn dat er iets moet veranderen. Wat wel belangrijk is dat je geen stappen onderneemt zonder met jouw zorgverlener te praten. 

Misschien is het mogelijk om andere geneesmiddelen te gebruiken of een andere optie die minder bijwerkingen als gevolg kan hebben. Natuurlijk zijn er ook nog altijd alternatieve geneesmiddelen die een positief effect kunnen hebben. Wel fijn is dat in de meeste gevallen het stoppen van deze medicijnen er voor zorgt dat je wel weer normaal kunt presteren.