Ondersteuning
Nederlandse telefoon:
Internationale telefoon:

Alles over een lage testosteronspiegel

Wanneer we praten over complicaties bij ouder worden dan hebben mannen het niet over grijze haren of minder goed horen – ze hebben het over minder goed kunnen presteren als man. Een van de reden hiervan is omdat de hoeveel testosteron sterk afneemt naarmate we een bepaalde leeftijd bereiken. 

We willen echter niet insinueren dat een lage hoeveelheid testosteron enkel voorkomt bij mannen boven een bepaalde leeftijd. Er zijn ook redenen dat een man een te lage testosteronspiegel kan hebben om optimaal als man te presteren.

Wat is een normale hoeveelheid?

Dit is een beetje een strikvraag, want het concept ‘ normaal’ is voor elke man weer anders. Wat hoogleraren en wetenschappers kwalificeren als ‘normaal’ is een testosteronspiegel tussen de 300 – 1,110 ng/dL. Daar zit nogal flink wat verschil tussen, en ook mannen die gezond zijn hebben een variërende testosteronspiegel die ergens op deze schaal valt. 

Gerelateerd artikel: Levitra pillen kopen zonder recept en tegen een bijzonder scherpe prijs

Dus normaal kun je niet zomaar via een website aflezen, dat is vaak gebaseerd op drie cruciale factoren:

Hoe oud je bent

Je genetische opmaak (familiegeschiedenis) 

Bestaande gezondheidsproblemen

Veranderingen naarmate we ouder worden

Voor de meeste mannen is de testosteronspiegel het hoogst in onze vroege 20’er jaren, de piek behalen we vaak al voordat we 25 zijn geworden. Na dat moment zal de testosteronspiegel met ongeveer een procent per jaar dalen. Als we dat onthouden is het niet raar dat oudere manen het soms lastiger hebben dan jongere mannen. Ook hier kan de daling per jaar flink variëren, afhankelijk van een aantal facetten van onze levensstijl. Onze testosteronspiegel is behoorlijk aangetast wanneer iemand zwaarlijvig is. Corpulent zijn is dus niet gezond, en ook nog eens slecht voor de slaapkamer. 

Heb je wel eens gemerkt dat iemand die vroeger misschien een kort lontje had steeds rustiger werd naarmate deze kerel ouder werd? De reden dat de testosteronspiegel steeds verder daalt is hier waarschijnlijk de reden voor. 

Daarnaast is een schommeling sowieso niet vreemd, want we hebben bijvoorbeeld in de ochtend al een hogere testosteronspiegel wanneer we s’ ochtends vroeg wakker worden dan later in de avond. Hier zal een geneeskundige ook zeker rekening mee houden als je eventueel getest zou worden. Iedereen is en blijft anders. 

Oorzaken van een lage testosteronspiegel

We hebben eerder aangegeven dat een normale hoeveel testosteron voor een man tussen de 300 – 1,110 ng/dL  ligt, en alles wat dus onder die 300 ng/dL is wetenschappelijk gezien al een lage  testosteronspiegel. Een van de redenen hiervoor is hypogonadisme – dit betekent simpelweg dat de teelballen niet werken zoals het moet. Maar er zijn ook verscheidene andere redenen te bedenken. Zoals daar zijn:

Een slecht dieet volgen

Suikerziekte

Ge- en misbruik van drugs, alcohol of tabak

De grootste factor bij een lage testosteronspiegel is waarschijnlijk obesitas. Vooral als iemand last heeft van overtollig vet rondom het middenrif. Dit extra lichaamsvet zorgt ervoor dat oestrogeenproductie op gang komt. Dit is het vrouwelijke geslachtshormoon en dus zeker niet wenselijk voor mannen die hard willen worden en blijven.

Waar hebben mannen last van?

Wat zijn de gevolgen van een lage testosteronspiegel? Niet alleen het niet goed kunnen presteren in de slaapkamer. We hebben ook de volgende redenen nog:

Gerelateerd artikel: Cialis 5 mg, 10 mg of 20 mg online kopen of bestellen zonder recept

Depressie – een algemeen gevoel van neerslachtigheid

Weinig energie – geen fut of zin hebben in iets

Weinig focus – je niet kunnen concentreren op bepaalde dingen

Minder spiermassa 

Meer lichaamsvet – vooral rond de romp

Minder baardgroei en lichaamshaar

Een laag testosteronpercentage betekent niet gelijk dat je problemen hoeft te ondervinden, zeker omdat elke man weer anders is. Het gaat hier om meer dan alleen een simpel nummer, het gaat er ook om of iemand die vervelende stoornissen heeft waardoor ze zich niet lekker voelen. Dat is eerder een aanduiden van een te lage testosteronspiegel dan een nummer. Wanneer het voor jou een probleem aan het worden is moet je dit aangeven. 

Gelukkig betekent dit voor mannen niet al te veel. Vanwege doorbraken in de medische wetenschap is het alsnog mogelijk om als man optimaal te presteren en door gewicht te verliezen kun je vaak jouw testosteronspiegel weer omhoog brengen. Zeker als je veel vet rondom je midden hebt is het belangrijk om wat gewicht te verliezen. De enige manier om het zeker te weten is om je een keer te laten testen en zo achter jouw eigen testosteronspiegel te komen.